12 de desembre del 2011

Dibuixar La Ricarda - exercici 9 - enunciat

Visitarem la casa "La Ricarda", de l’arquitecte Antoni Bonet i Castellana, amb la finalitat de realitzar un dibuix en planta i secció de l’habitació dels pares. L’habitació ocupa exactament la dimensió del mòdul bàsic que, combinat, conforma la totalitat de la planta i conté les peces imprescindibles d’un petit apartament, exceptuant la cuina. Això és: una saleta d’estar, un dormitori i un bany. Dibuixar l’habitació dels pares és similar a dibuixar un apartament de dimensions reduïdes, on les mides de les peces que conté i la seva disposició defineixen el confort i la comoditat de l’estança.
El dibuix haurà de reflectir aquest fet, dibuixant amb claredat la dimensió de totes les peces de mobiliari i demostrant que la distància entre aquests i els elements construïts permet que es puguin utilitzar. Tanmateix, el dibuix haurà d’explicar com està construïda l’habitació, dibuixant amb rigor i precisió tots els elements constructius que conformen els diversos tancaments.


Clica a la imatge o aquí per a veure la galeria de fotografies de la visita a La Ricarda.

Dibuixar La Ricarda - exercici 9 - resultat

L'exercici de La Ricarda ens ha ensenyat a agafar mides de la realitat i replantejar un plànol amb la màxima informació possible, sabent ja a quina escala es farà. Si tens una idea de l'escala a la que dibuixaràs és més fàcil agafar les mesures, ja que n'agafaràs les necessàries i tindràs cura de no deixar-te'n cap. A l'hora de passar-ho a paper, s'ha de fer un encaix general per tal que el plànol quedi centrat. Una de les coses més significants que hem après i que sempre s'ha de tenir en compte és el valor de línia, de tal manera que l'ull descansi al veure el dibuix i aquest s'expliqui amb claredat. També s'ha de tenir cura amb el nivell de detall del que dibuixem, que depèn de l'escala de representació. El nostre plànol, a 1:50, tenia un grau considerable de detall, tot i això, s'ha de tenir en compte quins són els elements més importants, per tal que s'entengui com funciona l'espai.
Una de les coses que he après, potser indirectament, és a no quedar-me amb la informació agafada per un mateix. A vegades ens en falta i s'ha de recórrer a plànols o, inclús, al que tenim al voltant per tal de poder deduïr com funciona alguna cosa de la que no vam parar atenció durant la visita o de la qual no podíem prendre mides directament. Abans de deixar-ho en blanc, val la pena fer l'esforç d'intentar deduïr-ho i dibuixar-ho, tot i que el resultat no sigui del tot correcte.
Roser García
[Clica a cada imatge per a veure el corresponent plànol.]

Sergi Escribà


David López


Marta Lorente


Genís Garcia